Gdzie zjeść na Szlaku Trzech Kultur - najlepsze restauracje w Podlaskiem
Szlak Trzech Kultur w województwie podlaskim to nie tylko zabytki i historia, ale także wyjątkowa kuchnia łącząca wpływy polskie, białoruskie i tatarskie. Poznaj najciekawsze miejsca, gdzie można skosztować tradycyjnych potraw tego regionu.

Malownicza ulica strefy restauracyjnej o zachodzie słońca, z widocznym znakiem Szlaku Trzech Kultur i gośćmi delektującymi się posiłkami na świeżym powietrzu.
Kuchnia regionalna na Szlaku Trzech Kultur
Szlak Trzech Kultur, biegnący przez województwo podlaskie, to prawdziwa uczta dla miłośników regionalnej kuchni. W lokalnych restauracjach i gospodarstwach agroturystycznych można skosztować potraw będących fuzją wpływów polskich, białoruskich i tatarskich.
Kresowe smaki w Białymstoku
W stolicy województwa znajduje się kilka znakomitych restauracji serwujących tradycyjne dania:
- Karczma Polska - słynie z pierekaczewników i kiszki ziemniaczanej
- Restauracja Astoria - serwuje tradycyjne babki i kiszki ziemniaczane
- Kawiarnia Akcent - znana z wyśmienitych marcińskich obwarzanków
Tatarskie specjały w Kruszynianach
Kruszyniany to miejsce, gdzie można skosztować autentycznej kuchni tatarskiej:
- Tatarska Jurta - oferuje pierekaczewniki, kibiny i tradycyjną herbatę
- Cafe Kruszyniany - słynie z deserów na bazie bakalii
Białoruskie przysmaki w Sokółce
W Sokółce i okolicach warto odwiedzić:
- Gospoda pod Sokołem - specjalizuje się w białoruskich blinach i zupach
- Karczma Swojskie Jadło - serwuje tradycyjne kartacze i babkę ziemniaczaną
Lokalne bazary i festiwale kulinarne
Warto zaplanować wizytę podczas lokalnych wydarzeń kulinarnych:
- Festiwal Kuchni Regionalnej w Białymstoku (czerwiec)
- Festyn Tatarski w Kruszynianach (lipiec)
- Jarmark Białoruski w Sokółce (sierpień)
Gospodarstwa agroturystyczne
Na szlaku znajduje się wiele gospodarstw agroturystycznych oferujących domowe posiłki:
- Tatarski Dworek - tradycyjna kuchnia tatarska
- Zagroda pod Lipą - dania kuchni białoruskiej
- Podlaskie Smaki - mieszanka potraw regionalnych